Lubicie świąteczne potrawy? My lubimy, ale jak się od tylu lat je tego samego karpia zrobionego przez dziadka i ten sam maminy barszcz, którym nieuchronnie wszyscy są upaprani od góry do dołu, to poziom ekscytacji przed wigilijną kolacją nie jest już tak wielki. Dlatego kiedy studio kulinarne The Plate zapytało czy chcemy się nauczyć przygotowywać świąteczną wyżerkę w zupełnie nowym wydaniu, aż podskoczyliśmy z radości!

Nastał grudzień, światełka na mieście i w galeriach handlowych towarzyszą nam już od co najmniej miesiąca, coraz częściej z głośników dobiega nas też Mariah Carey, przypominając, że chce nas dostać w prezencie świątecznym (jej motywacja od lat pozostaje niejasna). Nie ma wyboru, prędzej czy później trzeba się poddać świątecznemu szałowi. A skoro już świętować, to czemu by nie zrobić tego w iście mistrzowskim stylu?

The Plate

The Plate

the plate

Gotuj z nami, blogerami!

Na warsztacie kulinarnym w The Plate, zlokalizowanym na warszawskim Muranowie już kiedyś byliśmy. A właściwie Mięta był. Wtedy nasłuchałam się jak było fajnie, jak dużo zacnych ludzi i ogólnie „ah!”. Tym razem postanowiłam też się wprosić 😉 No i nie kłamał chłopaczyna. Miejsce jest bardzo fajne, dobrze zorganizowane. W strefie gotowania jest sporo miejsca, tak że dla każdego znajdzie się miejsce i jakaś misja do wykonania. Oprócz tego duży stół do wspólnej konsumpcji i komentowania z pełną japą „łooo boooż, jaaagie to dooobłe!” i kącik fotograficzny z mocnym oświetleniem, gdzie przygotowane smakołyki składamy w atrakcyjną wizualnie, godną instagrama, całość.

The Plate

The Plate

The Plate

The Plate

Podobnie jak podczas poprzedniej wizyty Mięty, było to spotkanie dla blogerów, co daje niesamowitą możliwość poznania ludzi, którzy jedzeniem naprawdę się jarają. I to na tyle, że nie tylko je zjedzą i obfotografują, ale jeszcze im się zechce o tym mówić i pisać. To najczęściej ludzie, którzy naprawdę łakną kulinarnych nowości. No bo ile można pisać o tym samym?! Szef Sławek Wojtysiak miał więc nie lada zadanie – jak przerobić wigilijne potrawy, które wszyscy znamy w totalny odpał, zaskakujący nawet dla blogerów.

The Plate

The Plate

The Plate

The Plate

Buraki na wagę złota

Muszę przyznać, że inwencja twórcza szefa Sławka powala. Menu, które dla nas obmyślił było strzałem w dziesiątkę. Znajome potrawy i  typowe świąteczne składniki połączone zostały z nietypowymi dodatkami, zastąpione ciekawszymi zamiennikami, wzbogacone tym, co najlepsze w kuchniach azjatyckich. A wpływów azjatyckich było tu od groma! Bao, kimchi, mango, trawa cytrynowa. Wszystko co najlepsze. I tak stworzyliśmy słodki barszcz ze złotych buraków podany z drożdżowymi pierożkami bao, nadziewanymi kozim serem i portobello, strudel z mango i bazylią z sosem angles o lekko imbirowo-cytrynowym posmaku oraz absolutny hit sezonu – czarne pierogi z karpiem, kimchi, szyjkami rakowymi z dodatkiem szczypiorkowej oliwy. Co?! Pierogi? Spoko. Karp? Spoko. Ale z tymi wszystkimi dodatkami efekt był piorunujący. Jest spora szansa, że gdyby ktoś mnie teraz zamknął w kiciu, skazał na śmierć i zapytał jaki chcę ostatni posiłek, to wybrałabym właśnie te pierogi.

The Plate

the plate

The Plate

Zaskocz rodzinę!

I co, zachęciliśmy was do kulinarnych eksperymentów na stole wigilijnym? Moim zdaniem warto trochę odejść od rutyny. Idźcie do The Plate się podszkolić, a później zaskoczcie wszystkich ciotków, wujków i dziadków!

The Plate podzieliło się z nami przepisem na szatańskie pierogi, więc zostawiamy was z nim i rzucamy wyzwanie: kto się podejmie, niech koniecznie wyśle nam foteczki gotowego dzieła!

 

CZARNE PIEROGI Z KIMCHI, KARPIEM I SOSEM RAKOWYM
Składniki na ciasto:
Mąka:500 g
Masło:50 g
Sól:łyżeczka
Atrament z mątwy:łyżeczka
Woda:300 ml
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski. Wrzącą wodą zalać mąkę. Dodać sól, atrament z mątwy oraz rozpuszczone masło. Poczekać aż ciasto ostygnie i wyrobić na jednolitą masę.
Składniki na farsz:
Kimchi:200 g
Karp filet:300 g
Świeża kolendra: pęczek
Sos sojowy jasny:3 łyżki
Yuzu ponzu:3 łyżki
Tajskie chili:1 szt
Otarta skórka z limonki
Kimchi drobno posiekać i odcisnąć na sicie soki. Z karpia zdjąć skórę. Mięso karpia zemleć na maszynce o grubym oczku. Kolendrę posiekać. Całość wymieszać w misce, doprawiając sosem sojowym, chili, Yuzu, kolendrą i skórką z limonki.
Składniki na sos:
Szalotka:3 szt
Czosnek:4 ząbki
Ziele angielskie: 5 ziarenek
Liść laurowy:3 szt
Kurkuma:1/3 łyżeczki
Wino białe wytrawne:200 ml
Śmietana kremówka 30%:100 ml
Masło:100 g
Szyjki rakowe:150 g
Sok z cytryny:½ cytryny
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy wino. Dodajemy czosnek, szalotkę, liść i ziele, gotujemy na średnim ogniu do odparowania 1/2 płynu. Do  przecedzonego wina, dodajemy śmietanę, kurkumę oraz sok z cytryny i oczyszczone szyjki rakowe. Doprawiamy solą i pieprzem.  Gotujemy ok 10 minut. Ściągamy z ognia i zagęszczamy zimnym masłem. Z przygotowanego ciasta i farszu lepimy pierogi.

 

Więcej zdjęć z warsztatu znajdziecie na naszym profilu na Facebooku.

 

[Gdzie] The Plate studio kulinarne, ul. Nowolipki 15, Warszawa

[Kiedy] Sprawdzajcie na stronie The Plate. Regularnie dopisują nowe warsztaty, na pewno znajdziecie temat, który was zainteresuje.

[Za ile] Ceny są różne w zależności od warsztatu. Zdarzają się też różne promocje (np.na black friday), więc sprawdzajcie na bieżąco co się u nich dzieje.