Zostałam zaproszona na inaugurację światowego dnia Tapas, która odbyła się w Food Lab Studio znanym z kursów kulinarnych i różnych jedzeniowych eventów. Jeśli jedzenie w restauracjach biorących udział w dniu Tapas będzie tak samo dobre jak to którego spróbowałam na inauguracji, to gwarantuję wam niezapomniane wrażenia smakowe.

To już druga edycja światowego dnia Tapas. W tym roku inauguracja zorganizowana przez Ambasadora Hiszpanii w Polsce oraz Radcę ds. turystyki Ambasady Hiszpanii odbyła się w Food Lab Studio. Trzech kucharzy przygotowywało pyszności na oczach tłumu. Już od samego patrzenia ślinka ciekła mi po brodzie.

Tapas na raz

„Tapear” czyli jeść Tapas. Przechadzać się od baru do baru gdzie można spróbować tych malutkich dań. Dzięki takiej formie możemy w krótkim czasie spróbować wielu potraw. Dla mnie to idealne rozwiązanie, bo zawsze chciałabym spróbować wszystkiego.

Szefowie kuchni sporządzili dla nas po 3 Tapasy. Od krewetek ,które strzelały jak guma do żucia z mojego dzieciństwa po lody z koziego sera, pochodzącego z Fuerteventury podane z marmoladą z papai. Wszystkie te przysmaki miałam okazję spróbować i muszę wam przyznać, że było to coś niezwykłego. Każde danie miało swój unikatowy smak. Ogon wołowy rozpływający się w ustach. Krokiety z szynką iberico, które są jednym z popularniejszych Tapas w Hiszpanii, były chrupiące z zewnątrz, ale mięciutkie w środku. Łosoś z sosem sezamowym, czy tacos z malutkimi węgorzami anguilas…aż brak mi słów.
Można było również zasmakować właśnie jamon iberico, dojrzewającej trzy lata szynki z prosiaka karmionego żołędziami. W Hiszpanii nadal istnieje zawód cortador de jamon, czyli człowiek który profesjonalnie kroi szynkę. Taki też mistrz kroił na cieniuteńkie plasterki szynkę na tym evencie.

światowy dzień tapasTapas to nie tylko jedzenie

W trakcie eventu do Tapas podawane było wino Campo Viejo, białe i czerwone. Czerwone idealnie pasowało do jamon iberico. Ciekawostką było wino manzanilla czyli sherry wytwarzane w specyficznym klimacie regionu winiarskiego Marco de Jerez. Delikatne o jasnym kolorze, nalewane z beczki specjalnym nalewakiem.
Można również było spróbować jednego z bardziej znanych piw w Hiszpanii San Miguel oraz Cavy czyli hiszpańskiego wina musującego. Wszystkie te napoje idealnie komponują się z Tapas, także nie może zabraknąć ich przy żadnym stole.

światowy dzień tapas

Szlakiem tapas

1 czerwca rozpoczyna się impreza pod nazwą „Szlakiem Tapas w Warszawie” i potrwa ona do 15 czerwca czyli do oficjalnego Światowego dnia Tapas.
W świętowaniu weźmie udział 15 warszawskich restauracji, które będą serwować dla nas Tapas z napojem za jedyne 15 zł. Na liście knajp znalazły się między innymi Mojo Picon, Sol y Sombra czy Tapas Bar Złoto Hiszpanii. Listę wszystkich restauracji możecie znaleźć na stronie Światowego dnia Tapas.
Jest również szansa na nagrodę. Jeśli podczas trwania imprezy napiszemy krótką recenzję Tapas które najlepiej nam smakowało i ocenimy je na stronie wydarzenia, możemy wygrać voucher na 500zł do wydania w restauracji, która wygra w konkursie na najlepsze Tapas w Warszawie.
Ile za takie pieniądze można zjeść tych malutkich przysmaków…

światowy dzien tapas

Naszym zdaniem

Na pewno warto wybrać się do restauracji biorących udział w Światowym dniu Tapas. Spróbować malutkich dań czyli Tapas, które niedługo może zostać uznane za jedno z niematerialnych dziedzictw ludzkości UNESCO. 15 zł za danie z napojem? Niezła cena, a tyle dobrego do spróbowania.

[Gdzie] Listę restauracji znajdziecie na stronie http://www.spain.info/pl/swiatowy-dzien-tapas/

[Kiedy] Od 1 do 15 czerwca

[Za ile] 15 zł za danie z napojem